Varikosel Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır? 

0 Comments


Varikosel nedir?

Tüm erkeklerin % 15 kadarında ve kısırlık sorunu ile başvuranların %30- 40’ında saptanan varikosel (testis damarlarında genişleme) en sık rastlanan ve mikrocerrahi ile başarılı şekilde tedavi edilebilen bir kısırlık sebebidir. Yapısal olarak, testislerle vücut ısısı arasında yaklaşık 1-2 derecelik bir ısı farkı vardır. Bu nedenle soğuk havada testisler vücuda yaklaşır, sıcak havada ise sarkarak vücuttan uzaklaşır. Buna “termoregülasyon” denir. Varikoselde de, testislerde kanın göllenmesi sonucu sıcaklık artışı oluşarak sperm üretimi bozulur; sperm sayı, hareketlilik, yapı ve kromozomal yapısı etkilenerek dölleme kapasitesi olumsuz etkilenir.

Varikosel neden ve nasıl ortaya çıkar?

Varikosel ergenlik yaşlarında ortaya çıkmaya başlayan ve zaman ile ilerleyen bir toplardamar hastalığıdır. Genetik yapısı uygun olan ve ayakta fazlaca duranlarda bazen ağrı ve görüntü bozukluğu ile ortaya çıkarsa da kısırlık ve diğer nedenler ile yapılan el muayenesinde saptanır. Toplardamarların içinde bulunan ve ters akımı engelleyen valvül sisteminin bozukluğu sonucunda kan testis toplardamarlarında göllenir. Artan basınç sonucu testis dokusu içindeki kan dolaşımı (mikrosirkülasyon)nın bozulması ve oluşan sıcaklık artışıyla sperm üretimi etkilenir.

Varikosel belirtileri nelerdir?

Varikosel yumurtadan bacağa yayılan ağrı ve sıcak ortamda torbada belirginleşen kıvrımlı damar yapısı ile fark edilebileceği gibi sadece kısırlık için yapılan fizik muayene sırasında da saptanabilir.

Varikosel hangi sorunlara yol açar?

Varikosel tek başına bir sağlık sorunu oluşturmazsa da, çeşitli çalışmalarla testosteron üretiminde azalmaya sebep olabildiği gösterilmiştir. Sperm üretimi için gerekli olan testosteron hormonundaki azalmanın yanı sıra sıcaklık artışıyla birlikte sperm hücrelerini etkileyerek kısırlık sebebi olması ve bazen de ağrıya neden olmasından dolayı tedavisi gerekebilir. Ağrı sorunu olmayan ve kısırlığın sorun oluşturmadığı kişilerde herhangi bir tedavi yapılmasına gerek yoktur.

Varikosel tanısı nasıl konulur ?

Varikoselin tanısı, bu konuda tecrübeli bir Üroloji uzmanı tarafından yapılacak detaylı bir fizik muayene ile rahatlıkla konulabilir. Sadece doppler ultrasonografi ile saptanabilen düşük dereceli varikosellerin ameliyat edilmesi fayda sağlamadığından, çok özel durumlar dışında varikosel tanısı için fizik muayeneden başka herhangi bir tetkik (ultrason vb.) istemeye gerek yoktur.

Varikosel tedavisi nasıl yapılmalıdır?

Kısırlık sorunu nedeniyle başvuran ve sperm parametrelerinde bozukluk mevcut olup, fizik muayenede grade 3 varikosel saptanan hastalara mikrocerrahi varikosel ameliyatı önerilmelidir, Varikosel saptananlara ilk tercih olarak ilaç tedavisi veya tüp bebek yöntemleri uygulanması doğru değildir. Yine de eşinin yaşı 35’in üzerinde olan erkeklerde bu tedaviyi uygularken, kontrol periodunu daha kısa tutup aceleci olmakta ve gerekirse diğer yardımcı üreme yöntemlerine başvurmakta yarar vardır. Mikrocerrahi varikoselektomi, sperm parametrelerinde bozulma olan hastaların dışında, nonobstruktif azoospermi dediğimiz, testis fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak ejakülatında hiç sperm olmayan hastalara da, diğer yardımcı üreme yöntemlerine başvurmadan önce uygulanması gereken bir yöntemdir. Çünkü, varikoselektomi sonrası azoospermi olgularının % 20’den fazlasında ejakülatta sperm çıkabilmekte ve bu hastalar tese ameliyatı olmaktan kurtulmaktadırlar.

Tüpbebek (mikro-enjeksiyon) uygulamasından önce varikoselin opere edilmesi ile sperm hücrelerinin dölleme yeteneğini azaltan, kromozomlardaki parçalanma(fragmantasyon) oranını arttıran etkinin ortadan kaldırılması ile hamilelik oranlarının arttığı da saptanmıştır.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.